OuSu kesäkauden avaus järjestettiin Kuusamossa 7.-9.6.2019. Sukelluksia tehtiin Helottajassa, Aittolammessa, sekä Pikku-Veskassa minkä rannalla myös leirin majoitus Veskanhovi sijaitsee.

Leirille osallistui 10 seuralaista. Enemmänkin olisi mahtunut, koska lisämajoituksen tarpeeseen oli varauduttu toisella mökillä päämökin lähellä, mutta sitä ei lopulta tarvittu.

Osa porukasta oli ehtinyt paikalle jo perjantai-iltapäivänä, sekä ehtineet ottaa tuntumaa Pikku-Veskan veteen parinkin sukelluksen verran. Loput saapuivat perjantai-illan ja lauantaiaamun aikana.

Pikku-Veska on leirikohteena mainio, kun otetaan huomioon – ei ainoastaan sukellusolosuhteet, mutta myös puitteet: Mökki on tilava ja hyvin varusteltu, sekä mökkirannassa on myös savusauna minkä saa tilauksesta ja maksua vastaan lämpimäksi. Kauppa ja tankkauspaikka ovat muutaman kilometrin päässä Ruka kupeessa. Naapureita ei ole ihan vieressä, mikä on hyvä asia kompuran käytön kannalta. Mökkivuokraan sisältyy myös soutuveneen käyttö. Tuumailtiinkin, että pienellä sähköperämoottorilla siitä saisi oivan avun kamojen raijaamiseen lammen eri osiin pintauinnin sijasta.

Sukelluksen puolesta tarkastellen, sukeltamaan pääsee lähestulkoon mökin portailta ja deep dive / dekosukelluskin onnistuu. Näkyvyys ei tällä kertaa ollut huippua, mutta aivan riittävä.

Muitakin sukelluskohteita löytyy lyhyen siirtymisen päästä. Kolmesta sukelletusta kohteesta rankattiin parhaaksi Pikku-Veska: Helppo veteenmeno, paras näkyvyys, nähtävyydet ja niiden saavutettavuus, sekä vähiten helposti pöllyävä pohja. Pikku-Veska voisi olla vieläkin parempi kohde syksyllä, kun vedet viilenevät ja kirkastuvat.

Sukellusten päälle huollettiin kamoja, saunottiin, syötiin ja seurusteltiin, sekä paistettiin makkaraa ja hengailtiin nuotiolla. Olipa meillä myös elävää musiikkia mies ja kitara -meiningillä. Muina aikoina meille lauloi matkakompura.

Sää suosi! Pääosin kylvettiin auringossa ja lämpötila huiteli parhaimmillaan kolmenkympin tuntumassa. Melkein kuin olisi vetänyt niskaan suomivarusteita Egyptissä. Nestetasapainosta tulikin huolehtia aktiivisesti. Lauantaina ropsautteli vettä ja ukosti hieman, mutta ei sukellustoimintaa haittaavasti. Illaksi keli kirkastui. Sunnuntai alkoi komeassa kelissä ja vaihtui aamupäivällä heikkoon ukkos- ja saderintamaan. Onneksemme rankimmat ukonilmat kiersivät Rukan alueen koko viikonlopun ajan. Muualla olikin sitten ollut melkoista tykitystä ja puhuria.

Kokonaisuutena hieno reissu, jälleen kerran. Porukalla oli hyvä porukkahenki ja rento meininki, kuten OuSu:ssa muutenkin on.

Kiitos osallistuneille, teitte hienon reissun!

Recommended Posts